citytrip wenen

Citytrip Wenen

In het keizerlijke Wenen duik je in de wereld van prinses Sisi, beeldschone paleizen, adembenemende tuinen en klassieke muziek. De brede straten met barokke gebouwen en de vele paleizen maken Wenen tot een uitzonderlijk indrukwekkend stad. Niet alleen de prachtige architectuur maakt de stad zo geliefd voor een citytrip, maar ook de prachtige kunst van Oostenrijks’ meest bekende schilder Gustav Klimt. Of wat dacht je van de heerlijke koffie en Sachertorte in één van de luxueuze koffiehuizen die de stad rijk is? De pracht en praal van de stad maakt Wenen tot een ideale bestemming voor een stedentrip. De hoogtepunten van de stad zijn allemaal te bezoeken tijdens een weekendje weg, maar als je stad echt wilt leren kennen kun je ook een week blijven. Wat je ook beslist, er is ruime keuze in hotels in Wenen.

Wat kun je er zien?

Schloss schönbrunn

Het imposante zomerverblijf van de Habsburgse familie, Schloss Schönbrunn, is ooit gebouwd om het paleis van Versailles de loef af te steken. Vanwege geldproblemen zijn de plannen voor het paleis nooit volledig uitgevoerd, maar desondanks doet de omvang en de pracht en praal van het paleis niet veel onder voor Versailles. Met meer dan 1400 kamers is het een gigantisch paleis. Een aantal van deze kamers, waaronder de vertrekken van Prins Frans Jozef en Prinses Sisi zijn open voor het publiek. De omvangrijke tuinen en de fonteinen bij het paleis zijn een lust voor het oog. De tuinen zijn zo groot, dat er zelfs een heuse dierentuin in huist. De Schönbrunn dierentuin is de oudste ter wereld en heeft o.a. reuzenpanda’s en koalaberen.

Prachtige paleizen

Wenen telt niet één, maar meerdere prachtige paleizen. In de zomer verbleven de Habsburgse heersers op Schloss Schönbrunn, maar in de winter trokken ze naar het winterpaleis Hofburg. I het paleis zijn de woonverblijven van de Habsburgers, zoals ze er in de tijd van prinses Sisi uitzagen, te bezichtigen. Het Slot Belvedere bestaat uit twee paleizen, een hoger- en een lagergelegen paleis. De beide paleizen worden verbonden door een tuin. Al ruim honderd jaar is er een galerie in het paleis waar werken van Oostenrijkse schilders zoals Klimt worden tentoongesteld. Andere paleizen in Wenen zijn paleis Mollard – Clary, paleis Equitable en paleis Auersperg.

Wat kun je er doen?

Musea

De omvangrijke kunstcollectie van de Habsburgers is te bezichtigen in het Kunsthistorisches Museum. Het prachtige gebouw alleen is al de moeite van het bezichtigen waard. De kunstcollectie zelf behoort tot één van Europa’s meest toonaangevende collecties met werken uit diverse periodes en landen. De collectie van het honderd jaar oude Technisches Museum beslaat de geschiedenis van de techniek. Er wordt aandacht besteed aan treinen en vliegtuigen, maar ook aan muziekinstrumenten en kerncentrales. Andere musea in Wenen zijn het Albertina en het Liechtenstein Museum.

Muziek

Muziek speelde een belangrijke rol aan het leven van het Habsburgse hof. Veel beroemde componisten komen dan ook uit Wenen of hebben er gewerkt, zoals Mozart, Strauss, Beethoven, Schubert en Brahms. Het Wiener Philharmoniker wordt gezien als het beste orkest ter wereld. Niet alleen muziek, maar ook theater en opera spelen een grote rol in de Weense cultuur. Een bezoek aan de indrukwekkende Weense Staatopera is meer dan de moeite waard. Net als het Wiener Philharmoniker, wordt de Weense Staatsopera gezien als één van de beste ter wereld. Overdag worden er rondleidingen door het gebouw gegeven, waarbij je niet alleen de imponerende zaal kunt aanschouwen, maar ook een kijkje mag nemen achter de coulissen. Kaartjes voor de opera zijn vaak ruim van tevoren uitverkocht.

Hoe kom je er?

Wenen ligt op zo’n 1000 kilometer van België, waardoor veel mensen ervoor kiezen het vliegtuig te nemen. Mocht je wat langer de tijd hebben of meerdere steden bezoeken tijdens je citytrip, dan kun je ook per trein of auto de stad bezoeken.

Vliegen

Vanaf Brussel vlieg je in ongeveer één uur en driekwartier naar de internationale luchthaven van Wenen. Eenmaal aangekomen op de luchthaven kun je de trein of een taxi nemen naar het centrum van Wenen.

Trein of auto

Vanwege de afstand wordt het niet aangeraden om de trein of de auto te nemen naar Wenen. Het is echter mogelijk om de stad per auto of trein te bezoeken. Houd er wel rekening mee dat je een dag onderweg bent.

FlixBusBooking.com