citytrip warschau

Citytrip Warschau

Warschau is een stad met geschiedenis. De stad is nu weliswaar een populaire bestemming voor een citytrip, maar kent een rumoerig verleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog telde deze stad het grootste Joodse getto ter wereld. Na een opstand werd de wijk echter geheel met de grond gelijk gemaakt. Na de oorlog was er minder dan een derde van de bevolking van Warschau over. Het huidige Warschau bestaat uit de geheel herstelde prachtige oude binnenstad met zijn mooie kerken en paleizen en de nieuwe binnenstad, met moderne en Stalinistische architectuur. De stad een ideale bestemming voor een weekendje weg of een stedentrip van een week. Hoe lang je ook blijft, er is een ruime keuze aan hotels in Warschau.

Wat kun je er zien?

Prachtige kerken

De oudste kerk van de stad is de Johanneskathedraal. In deze 14e-eeuwse gotische kerk werden eeuwenlang de heersers van het Mazovische hertogdom gekroond en begraven. In de 19e eeuw werd de kerk flink verbouwd, maar tijdens de restauratie in de jaren na de Tweede Wereldoorlog is de kerk in zijn oorspronkelijk staat teruggebracht. Vanwege zijn functie is de kerk al in de 16e eeuw verbonden via een gang met het nabij gelegen Koninklijk Paleis. Tegenover de Johanneskathedraal staat de Jezuïetenkerk. De Sint-Annakerk is misschien wel de mooiste kerk van Warschau. Het statige gebouw en de rijk versierde binnenkant doen bijna denken aan een klassieke tempel. Naast deze kerken kent de stad nog veel meer prachtige kerken zoals de Heilige Kruiskerk, de Alexanderkerk en de Kerk van de Heilige Drie-eenheid.

Statige paleizen

Aan het slotplein in de oude stad ligt het Koninklijk Paleis van Warschau. Dit 15e-eeuwse kasteel dienden lange tijd als koninklijke residentie. In de loop der jaren is het meerdere keren ernstig beschadigd. In de jaren ’70 en ’80 werd het grondig gerenoveerd en werd zowel de buiten- als de binnenkant in zijn oude glorie hersteld. Tegenwoordig is het paleis een toeristische trekpleister die je niet mag missen tijdens je citytrip. Królikarnia betekent in het Pools “konijnenstal”. Als je het paleis ziet zou je het niet zeggen, maar ooit diende het als konijnenfokkerij voor de koninklijke jacht. De konijnen hebben ondertussen plaatsgemaakt voor een museum geweid aan de Poolse kunstenaar Xawery Dunikowsky. In het Lazienki park ligt het Lazienkipaleis. Dit paleis hangt vol met schilderijen van internationale schilders als Rubens en Rembrandt.

Wat kun je er doen?

Musea

Het grootste en belangrijkste museum van Warschau is het Nationaal Museum. Hier vind je een grote collectie oudheidkundige kunst, maar ook een interessante collectie Poolse kunst en internationale meesters. Een gedeelte hiervan komt uit Hitlers collectie en is na de Tweede Wereldoorlog door de Amerikanen aan Polen geschonken. Het Muzeum Wojska Polskiego is een museum gewijd aan de militaire historie van Polen. Het Paleis van Cultuur en Wetenschap is volgens veel inwoners het lelijkste gebouw van Warschau. In het gebouw, dat door Stalin aan Polen werd geschonken, zijn verschillende tentoonstellingsruimten, theaters, musea en evenementenzalen. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht over Warschau.

Uitgaan

Warschau is een prachtige stad om te winkelen of een hapje te eten of te drinken. In de oude binnenstad vind je veel winkels. Belangrijke straten om te winkelen zijn Chmielna, Nowy Świat en Masrzalkowska. In de oude binnenstad kun je ook goed terecht voor een hapje of een drankje. Na het eten drinken Polen vaak nog een glaasje wodka in één van de vele cafétjes. Heb je nog wat energie over, dan kun je ook terecht in één van de vele discotheken van Warschau.

Hoe kom je er?

Warschau ligt op ruim 1100 kilometer van Brussel. De meeste mensen nemen het vliegtuig voor een citytrip naar deze stad, maar het is ook mogelijk de auto of de trein te nemen. Houd er wel rekening mee dat je met de auto of de trein zeker 12 uur onderweg bent.

Vliegen

Vanaf Brussel vlieg je in iets meer dan twee uur naar de Frederic Chopin luchthaven bij Warschau. Eenmaal aangekomen op de luchthaven kun je een rechtstreekse trein of bus nemen naar het centrum van de stad. Tickets voor de trein en bus zijn even duur, maar de trein is sneller. Het is ook mogelijk een taxi te nemen.

FlixBusBooking.com