citytrip Stockholm

Citytrip Stockholm

Het prachtig gekleurde Stockholm is werkelijk een unieke stad. Het is dan ook geen wonder dat steeds meer mensen voor een citytrip naar Stockholm. Gelegen op veertien eilanden is het een stad die aan alle kanten omgeven wordt door water. De lange dagen en korte nachten zorgen ervoor dat je in de zomer tot ver in avond kunt vertoeven in het water en op de vele terrasjes. In de winter zijn de dagen kort en de nachten lang en verandert Stockholm in een knusse en gezellige stad met prachtige gebouwen en boeiende musea. Het hele jaar door is Stockholm een unieke bestemming voor een weekendje weg of een stedentrip van een week. De ruime keuze aan hotels in Zweden zorgt ervoor dat je altijd het perfecte hotel kunt vinden.

Wat kun je er zien?

Koninklijke residenties

Stockholm is een echte koninklijke stad met veel koninklijke gebouwen en paleizen. Het Koninklijk Paleis van Stockholm ligt op het eiland Gamla Stan. In de 13e eeuw werd begonnen met de bouw van het paleis. Na een brand eind 17e eeuw werd het paleis wederopgebouwd. Na al deze eeuwen doet het paleis nog steeds dienst als koninklijke residentie. Niettemin is een gedeelte van het paleis opengesteld voor bezoekers. Ondanks dat het Koninklijk Paleis nog steeds de officiële residentie is van de koninklijke familie, woont de familie tegenwoordig in paleis Drottningholm op het eiland Lovön. De koninklijke vertrekken bevinden zich in het zuidelijke gedeelte van het paleis. Het rest van het paleis, de bijgebouwen en de prachtige tuinen zijn opengesteld voor publiek.

Prachtige bezienswaardigheden

Naast de koninklijke gebouwen heeft Stockholm nog een aantal andere indrukwekkende gebouwen, zoals het stadhuis. Het stadhuis van Stockholm is begin 20e eeuw gebouwd in nationaal-romantische stijl, die zich kenmerkt door zijn bakstenen gevels, rechthoekige vormen en vele gewelven. De Vikingnederzetting Birka was tweehonderd jaar lang een belangrijke Viking stad. Volgens sommigen was het zelfs de eerste echte stad van Zweden. In de 10e eeuw werd de stad om onbekende redenen verlaten, maar vandaag de dag kunnen we nog steeds de sporen van deze ooit zo belangrijke nederzetting zien. Een andere bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen is het kerkhof Skogskyrkogården. Dit kerkhof is begin 20e eeuw onder architectuur aangelegd en geldt als een wereldwijd voorbeeld voor kerkhoven.

Wat kun je er doen?

Musea

Stockholm heeft een groot aantal interessante musea. Het populairste museum is ongetwijfeld het Vasamuseum. In dit museum staat een volledig intact gebleven schip uit de 17e eeuw, genaamd de Vasa. Toen dit schip gebouwd werd in 1628 was het de trots van Zweden, maar omdat het schip met zo veel oorlogstuig was beladen, zonk het voordat het goed en wel op weg was. Het Nationalmuseum op het eiland Blasieholmen is het belangrijkste museum van Zweden. De collectie bestaat uit allerlei kunstwerken van de 16e tot de 20e eeuw, waaronder enkele Vlaamse en Hollandse meesters. Op het eiland Djurgården ligt het openluchtmuseum en dierentuin Skansen. Het openluchtmuseum is het oudste ter wereld en bevat gebouwen die terug gaan tot de 12e eeuw. In de dierentuin kun je allerlei Scandinavische dieren zien.

Uitgaan

Stockholm is een gezellig stad waar zowel in de zomer als in de winter veel te beleven valt tijdens je citytrip. In de zomer blijft het lang licht en kun je tot laat in de avond op één van de vele gezellige terrasjes zitten. In de winter zorgen de donkere avonden voor een knusse gezelligheid. In de oude binnenstad, op het eiland Gamla Stan, bevinden zich veel cafétjes en restaurants. De Zweedse keuken met zijn kleine gehaktballetjes, vis, vlees en allerlei aardappelbereidingen is de afgelopen jaren internationaal steeds populairder geworden. Heb je na het eten nog zin om uit te gaan, dan kun je terecht in één van de vele bars en clubs.

Hoe kom je er?

Stockholm ligt op ongeveer 1300 kilometer afstand van Brussel. Vanwege de afstand kiezen de meeste mensen ervoor de stad per vliegtuig te bezoeken.

Vliegen

In iets meer dan twee uur vlieg je van Brussel naar de luchthaven Bromma bij Stockholm. Eenmaal aangekomen op het vliegveld, kun je met de shuttlebus van Flygbussarna naar het centrum reizen. Het is ook mogelijk met het reguliere openbare vervoer te reizen of de taxi te nemen.

FlixBusBooking.com