citytrip Sofia

Citytrip Sofia

De Bulgaarse hoofdstad Sofia is een verborgen diamant onder de stedentrips! Niet zo lang geleden kenden nog maar weinig mensen deze stad, maar de afgelopen jaren is Sofia in snel tempo populairder geworden als bestemming voor een citytrip. De vele bezienswaardigheden, de rijke historie, het aangename weer en de lage prijzen maken Sofia tot een ideale bestemming voor een weekendje of een weekje weg. De lage prijzen in Bulgarije zorgen ervoor dat je lekker goedkoop kunt vliegen naar Bulgarije. Bovendien zijn de hotels in Sofia ook lekker geprijsd.

Wat kun je er zien?

Indrukwekkende bezienswaardigheden

Het meest imposante gebouw van Sofia is ongetwijfeld de Alexander Nevsky Kathedraal. Deze Neo-Byzantijnse kathedraal werd gebouwd aan het einde van de 19e-eeuw en is één van de grootste Oosters Orthodoxe kerken in Europa. Binnenin de kathedraal, in één van de crypten, bevindt zich een museum met religieuze iconen. Vlak naast de kathedraal ligt de Sint Sofia kerk. De naam van de stad komt van de naam van deze oude kerk, die al sinds de 6e eeuw op deze plek staat. Volgens de legende wordt de kerk door Sint Sofia beschermd tegen verval, aanvallen en natuurrampen. Of het nou klopt of niet, feit is wel dat de kerk er na al die jaren nog prachtig bij staat. Minstens zo indrukwekkend is de middeleeuwse Boyana kerk, welke bekend staat om zijn honderden muurschilderingen.

Musea

De Bulgaarse hoofdstad heeft een indrukwekkend aantal musea. Het bekendste museum in Sofia is de National Art Gallery. Sinds kort is het museum samengevoegd met de National Gallery for Foreign Art en heet het National Gallery Square 500. Deze beide musea hebben een grote collectie gewijd aan de Bulgaarse en de internationale schilderkunst. In de grootste Ottomaans moskee van Sofia zit tegenwoordig het nationaal archeologisch museum met zijn collectie van prehistorische tot middeleeuwse vondsten. Andere interessant musea in Sofia zijn het National History Museum en Earth and Man.

Wat kun je er doen?

Uitgaan

Vanwege de lage prijzen in Bulgarije is Sofia een ideale stad om uit te gaan. Zo heb je hier al een driegangen menu met drankjes voor nog geen 15 euro! Ook de cafés en de clubs zijn fijn geprijsd, zodat je citytrip niet veel hieft te kosten. Rondom de Vitoshaboulevard liggen veel gezellige cafés en restaurants. De echte nachtclubs, zoals Schweikk! en de Escape Club,  vind je verspreid over de stad. Gooi je het liever over een andere boeg, dan kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het nationale opera en ballet gezelschap in het Cultuurpaleis. Veel inwoners van Sofia gaan in de avonduren of de weekenden graag naar de bioscoop. In het centrale winkelcentrum bevindt zich één van de grootste IMAX bioscopen van Europa. Gelukkig voor ons vertonen ze films in de originele taal, waardoor ook toeristen de bioscoop kunnen bezoeken.

Winkelen

Sofia is een populaire winkelstad met veel gezellige boulevards en overdekte winkelcentra. De bekendste winkelstraat is de Vitoshaboulevard, waar winkels worden afgewisseld met cafétjes en restaurantjes. Populaire overdekte winkelcentra zijn Mall of Sofia, The Mall, Central Department Store (TZUM)  en City Centre Sofia. Hier vind je alle grote merken, luxe designermode en outletstores. Bovendien geldt ook hier dat de prijzen lekker laag zijn en je dus een stuk goedkoper uit bent dan thuis! Door de stad heen kun je ook allerlei leuke marktjes vinden waar de inwoners van Sofia hun dagelijkse boodschappen halen.

Hoe kom je er?

Sofia ligt hemelsbreed op meer dan 1700 kilometer afstand van België en veel mensen kiezen er dan ook voor om met het vliegtuig naar de Bulgaarse hoofdstad te reizen. Ben je echter van plan meerdere steden of landen op de Balkan te bezoeken of om iets langer te blijven, dan kun je ook met de auto reizen. Houd er wel rekening mee dat je zeker twee dagen onderweg zult zijn.

Vliegen

Vanaf Brussel vlieg je in zo’n twee en een half uur naar Sofia. Vanaf terminal 2 rijdt de metro naar het centrum van Sofia. Tussen terminal 1 en 2 rijden shuttlebussen. Het is ook mogelijk een taxi te nemen naar het centrum van de stad.Booking.com