citytrip Rome

Citytrip Rome

Er zijn maar weinig steden die zo prachtig zijn als Rome. Met zijn eeuwenoude gebouwen, prachtige pleinen en romantische restaurantjes is Rome een ideale bestemming voor een citytrip. Of je nou een week of een weekendje gaat, je kunt urenlang struinen door deze imposante stad met zijn vele kerken en klassieke architectuur. Het warme Italiaanse klimaat zorgt er bovendien voor dat je ook in het voorjaar en het najaar nog heerlijk kunt genieten van de zon. Natuurlijk staat Italië niet alleen bekend om de prachtige steden, ook de Italiaanse keuken is wereldberoemd. Vergeet dus ook niet te genieten van het heerlijke ijs, de pizza’s en de verrukkelijke pasta’s! Rome heeft een grote keus aan hotels, van familiehotels en appartementen tot hostel.

Wat kun je er zien?

Sporen van het oude Rome

Rome is voornamelijk bekend om de vele overblijfselen uit de klassieke oudheid. In tegenstelling tot wat je ziet in veel andere steden, is het huidige stad bovenop de oude gebouwd. Dit betekent dat je overal in de stad de resten van het oude Rome kunt vinden. Het bekendste monument uit de oudheid is natuurlijk het Colosseum. In deze imposante arena streden vroeger gladiolen, gevangenen en exotische dieren om de gratie van de keizer. Vlak naast het Colosseum vind je het Forum Romanum, het stadscentrum in het oude Rome. Hier vindt je de overblijfselen van tempels, villa’s en overheidsgebouwen. Bijzonder indrukwekkend is de triomfboog van Septimius Severus, die bijna nog geheel intact is.

Vaticaan en kerken

Rome staat niet alleen een populaire citytrip vanwege zijn rijke historie, het is ook de zetel van de Katholieke Kerk. Vaticaanstad, waar de paus verblijft, bevindt zich midden in Rome, maar is officieel een onafhankelijke staat. De bekendste gebouwen van het Vaticaan zijn de indrukwekkende Sint Pietersbasiliek, de Sixtijnse kapel met de wereldberoemde fresco’s van Michelangelo en de Vaticaanse musea. Ook buiten het Vaticaan zijn er veel imposante kerken te vinden in Rome, zoals de San Giovanni in Laterano, de Santa Maria Maggiore en de Sint Paulus basiliek.

Wat kun je er doen?

Musea

Rome is lange tijd het centrum van de kunst geweest. Niet alleen in de klassieke tijd, maar vooral ook tijdens de renaissance bereikte de schilder- en beeldhouwkunst in Rome grote hoogtes. In veel kerken vind je prachtige schilderingen, maar ook de verschillende musea zijn de moeite waarde om te bezoeken. Het Capitolijnse Museum heeft een grote collectie klassieke en renaissance kunst. Villa Borghese staat vooral bekend om de prachtige collectie sculpturen van Bellini. Tickets voor Villa Borghese moeten vooraf gereserveerd worden. Ook de Vaticaanse musea zijn zeker het bezoeken waard.

Eten en drinken

Wellicht beroemder dan de vele bezienswaardigheden, is de Italiaanse keuken. Eten is een belangrijk onderdeel van de Romeinse cultuur en zult dan ook veel restaurants, trattoria’s en ijszaken in Rome zien. Veel pizzeria’s en restaurants in de buurt van drukke pleinen en bezienswaardigheden richten zich vooral op toeristen, waardoor de prijs soms hoger kan liggen. Vaak geldt dat je een straat of twee verderop net zo lekker eet voor minder geld. Rome kent veel koffiebarretje, waar je vaak ook kunt ontbijten. De Italianen weten als geen ander ijs te maken en je kunt dan ook op elke straathoek ijs kopen.

Hoe kom je er?

Vanuit België is het vliegtuig de snelste manier om in Rome te komen. Het is echter ook mogelijk om met de trein naar Rome te reizen. Het is ook mogelijk met de auto naar Rome te gaan, maar parkeergelegenheid is schaars.

Vliegen

De snelste manier om in Rome te komen is het vliegtuig. Vanuit Brussel vlieg je in iets meer dan 2 uur naar het vliegveld Roma Fiumicino. Van hieruit kun je de trein nemen naar de stadscentrum. Het is ook mogelijk de pendelbus te pakken. Deze is vaak goedkoper, maar duurt er langer over.

Trein

Reizen met de trein wint de laatste jaren steeds meer populariteit. Je bent langer onderweg dan met het vliegtuig, maar het voordeel is dat je niet uren hoeft te wachten op een vliegveld en bovendien meteen in het stadscentrum van Rome uit kunt stappen. Bovendien zijn treinen comfortabel en zie je ook nog wat onderweg. Er rijdt vanuit België geen rechtstreekse trein naar Rome, dus je zult onderweg over moeten stappen.

FlixBusBooking.com