citytrip Riga

Citytrip Riga

Deze kleurrijke Hanze stad met zijn rijke verleden is een opkomende ster onder de citytrips. Niet alleen heeft Riga een prachtige binnenstad, een rijke historie en een aantrekkelijk uitgaansleven. Het is ook nog eens een aantrekkelijk geprijsde stad. Er valt veel te zien en te doen in Riga, maar vanwege zijn compacte formaat, hoef je geen week uit te trekken om alles te zien. Na een dagje cultuur te hebben gesnoven kun je heerlijk genieten op één van de vele terrasjes op het centrale plein in de oude stad of heerlijk uit eten gaan in een aantrekkelijk geprijsd restaurant. Niet alleen het eten, maar ook de hotels in Riga zijn niet al te duur. Kortom, Riga is een ideale bestemming voor een weekendje weg!

Wat kun je er zien?

Oude binnenstad

Riga is een stad met een rijke historie en dat zie je terug in de prachtige oude binnenstad. In de 13e eeuw werd de stad een Hanze stad. Dit verbond, waartoe belangrijke Duitse, Nederlandse, Scandinavische en Baltische steden toe behoorden, luidde een periode van economische voorspoed in. In deze periode ontstond de huidige oude binnenstad, die gedomineerd wordt door de Dom van Riga. Deze kerk in de loop der jaren meerdere keren verbouwd, waardoor de kerk nu bestaat uit verschillende bouwstijlen. Iets verderop vind je de officiële residentie van de Letse president, het Slot van Riga. Andere indrukwekkende gebouwen zijn de Petrikerk, het Marktplein met het Stadhuis en het Zwarthoofdenhuis.

Sporen uit het verleden

Letland heeft heel wat meegemaakt in de loop van haar geschiedenis. Na de Eerste Wereldoorlog werd Letland voor het eerst sinds lange tijd weer onafhankelijk. Dit was echter van korte duur. In de Tweede Wereldoorlog werd het een speelbal tussen Duitsland en de Sovjet Unie. Alhoewel Letland in 1991 opnieuw onafhankelijk werd, wonen er nog steeds erg veel Russen in Riga. Het indrukwekkend vrijheidsmonument staat symbool voor de onafhankelijkheid van Letland. Het bezettingsmuseum in het centrum van Riga schetst een beeld van de jaren van de onderdrukking dor de Duitsers en de Sovjet Unie.

Wat kun je er doen?

Winkelen

Riga is niet alleen een populaire citytrip vanwege de mooie oude binnenstad, je kunt er ook fijn winkelen. Zoals je mag verwachten van een hoofdstad, heeft het een zeer divers aanbod. Als hoofdstad heeft het de bekende grote ketens en luxe merken, maar het heeft ook goedkope outlet en marktjes waar de lokale bevolking boodschappen haalt. De bekendste winkelstraat van Riga is Brivibastraat. Achter het centraal station ligt in een vijftal grote hallen de centrale markt van de stad. Hier vind je allerlei Letse en Russische delicatessen, tot kaviaar aan toe! In het outletcentrum Blow kun je voordelig designerkleding kopen.

Uitgaan

Na een lange dag struinen door de stad kun je heerlijk bijkomen in één van de vele cafétjes of restaurants in de oude binnenstad van Riga. Mocht je hierna zin hebben om nog iets doen, bezoek dan eens een voorstelling van het bekende Letse Opera Huis. Als je geen fan bent van opera kun je er ook voor kiezen het nachtleven van Riga in te duiken. De vele clubs in de stad zorgen voor een bruisend nachtleven, dat niet alleen toeristen maar ook Letten uit het gehele land trekt. De populairste club is Essentials. Deze club bestaat uit meerdere zalen met verschillende dj’s. Andere populaire clubs zijn Dolls en La Rocca.

Hoe kom je er?

Riga ligt hemelsbreed op bijna 1500 kilometer van Brussel verwijderd. Vanwege deze grote afstand is reizen per vliegtuig de enige mogelijkheid om de stad te bezoeken voor een citytrip. Met de auto bedraagt de afstand zo’n 2000 kilometer.

Vliegen

Vanuit Brussel vlieg je in twee uur en dertig minuten naar Riga International Airport. Eenmaal aangekomen op de luchthaven kun je met de bus naar het centrum van de stad reizen. In de bus betaal je voor deze rit ongeveer twee euro. Het is ook mogelijk met de taxi naar het centrum van Riga te reizen. De kosten hiervoor bedragen gemiddeld vijftien euro.Booking.com