citytrip praag

Citytrip Praag

Volgens velen is niet Parijs of Rome de mooiste stad van Europa, maar Praag. Na de val van de muur en het einde van het communisme in Tsjechië, is Praag in snel tempo uitgegroeid tot één van de populairste citytrips van Europa. De prachtige gebouwen in de oude stad zijn ontzettend goed bewaard gebleven en ook de oude burcht uit de 9e eeuw doet je wanen in een middeleeuws sprookje. Een ander aspect dat bijdraagt aan de populariteit van Praag is de lage prijzen. De prijzen in de hotels en de horeca liggen vrij laag, waardoor het een goedkoper bestemming is voor een weekendje of een weekje weg. Kortom, Praag is de ideale stad voor een stedentrip!

Wat kun je er zien?

Prachtige binnenstad

Het is natuurlijk niet voor niets dat de binnenstad al sinds 1992 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Deze prachtige binnenstad met zijn vele torentjes, nauwe straatjes en imposante gebouwen, is ontzettend mooi bewaard gebleven. Om de stad ook zo mooi te worden is er in de afgelopen decennia druk gerenoveerd. Middelpunt van de oude binnenstad is het Oudestadplein, waar ook het beroemde astronomische uurwerk te zien is. Elk heel uur staan hier toeristen te wachten om de klok te horen slaan en de beroemde beelden naar buiten te zien komen. Beroemd is ook de Karelsburg over de rivier de Moldau, die de oude stad verbindt met de rijke diplomatenwijk. Op deze brug is het altijd een drukte van belang met toeristen, kunstenaar en mensen die van het mooie uitzicht komen genieten.

Adembenemende burchten

Bijna net zo indrukwekkend als de oude binnenstad is de 9e-eeuwse Praagse burcht aan de noordzijde van de stad. Met een oppervlakte van meer dan 7,5 ha is de Praagse burcht de grootste omheinde burcht van ter wereld. Binnenin dit complex bevinden zich o.a. de Sint-Vituskathedraal, het koninklijk paleis van Praag, verschillende tuinen en musea en het ‘Gouden Straatje’, waar vroeger de paleiswachten woonden. Begin 20e eeuw heeft ook de bekende Tsjechische schrijver Franz Kafka hier gewoond. Tegenwoordig bestaat het straatje voornamelijk uit souvenirwinkeltjes. Aan de zuidzijde van de straat staat de Vyšehrad burcht, welke weliswaar minder goed bewaard is gebleven maar ook de moeite waard is.

Wat kun je er doen?

Uitgaansleven

De prijzen in Praag liggen laag, waardoor een citytrip naar Praag niet duur is. Veel mensen combineren een prachtige binnenstad van Praag dan ook met een avondje uit. In en rondom de oude stad kun je veel gezellige terrasjes en restaurants in verschillende prijssegmenten vinden, waar je in de zomer de hele avond buiten kunt zitten. In de wijken rondom de binnenstad zijn de restaurants vaak minder gericht op toeristen en liggen de prijzen dan ook nog een stuk lager. Praag heeft niet alleen veel gezellige cafés, maar kent ook een groot aantal discotheken en clubs.

Zoo Praag

Het is niet overdreven om te zeggen dat je voor de dierentuin in Praag echt een dag uit moet trekken. Deze immense dierentuin, gebouwd tegen de heuvels op, is een populaire attractie voor jong en oud. In 2002 werd het lager gelegen gedeelte van de dierentuin getroffen door een overstroming en moest het bijna geheel opnieuw opgebouwd worden. Dit heeft geresulteerd in een moderne, diervriendelijke dierentuin van maar liefst 60 ha groot. Het park is vanuit het centrum makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

Hoe kom je er?

Praag ligt op zo’n 900 kilometer afstand van Brussel. Veruit de populairste manier om er naar toe te reizen is met het vliegtuig. Het is echter ook mogelijk om de auto of de trein te nemen.

Vliegen

Vanuit Brussel vlieg je in 1,5 uur naar het Vaslav Havel vliegveld nabij Praag. Vanaf daar kun je taxi nemen naar het centrum van Praag. Je kunt er ook voor kiezen met de bus naar de stad te reizen, maar dan zal je over moeten stappen op de metro op station Veleslavin.

Trein

Reizen met de trein naar Praag duurt lang en is daarom ook geen populaire optie. Mocht je echter geen zin hebben om te vliegen of met de auto te gaan, dan is het een optie.

Auto

De afstand van Brussel naar Praag is weliswaar groot, maar het is af te leggen in een dag. Let wel op de parkeren in Praag lastig kan zijn. Houd hier bij het boeken van je hotel rekening mee.

FlixBusBooking.com