citytrip Napels

Citytrip Napels

Volgens sommigen ben je pas echt in Italië geweest als je Zuid – Italië hebt bezocht. De dichter Goethe ging zelfs zo ver om te zeggen dat iedereen in zijn leven één keer in Napels moet zijn geweest. Als je door de straten van Napels loopt en de prachtige baai ziet, weet je waarom. Het indringende blauw van de zee, de prachtige oude gebouwen en de imposante sporen uit het rijke verleden van het land, maken Napels tot een prachtige bestemming voor een citytrip. Niet alleen de stad is meer dan de moeite waard, ook de Napolitaanse keuken met zijn heerlijke pizza’s en pasta’s is wereldberoemd. Je kunt Napels bezoeken tijdens een weekendje weg, maar eigenlijk heb je wel een week nodig. Er is ruime keuze aan hotels in Napels.

Wat kun je er zien?

Prachtige gebouwen

De grote historische binnenstad van Napels is rijk gevuld met paleizen, kerken en kastelen. Het centrale plein van de stad is Piazza del Plebiscito, waaraan het Palazzo Reale, oftewel het koninklijk paleis, ligt. Net zo indrukwekkend als de buitenkant is de rijk versierde binnenzijde van het paleis, dat voor het publiek is opengesteld. Minstens zo imposant is het middeleeuwse Castel Nuovo. Dit kasteel verving in de 13e eeuw het oudere Castel dell’Ovo, Dit kasteel, gelegen in de baai van Napels, heeft een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het hooggelegen Castel Sant’Elmo is met een kabelspoorbaan te bereiken. Binnenin het kasteel bevindt zich een museum, maar veel interessanter is het weidse uitzicht vanaf het kasteel over de Napels, de baai en de eilanden in de verte.

Musea

Napels heeft niet alleen prachtige gebouwen, het beschikt over een aantal wereldberoemde musea. Het Nationaal Archeologisch Museum, met één van ’s wereld belangrijkste archeologische collecties, zal iedereen verbaasd doen staan. De vele Romeinse beelden zijn niet metershoog, ze zijn zo ongelooflijk goed gebeeldhouwd dat ze zelfs na duizenden jaren zo tot leven lijken te komen. Een andere bekend Napolitaans museum is het Museo di Capodimonte, dat geweid is aan de Italiaanse schilderkunst. Hoog boven Napels, vlak naast Castel Sant’Elmo, ligt het Certosa di San Martino. In dit voormalig klooster zit tegenwoordig een museum met Spaanse en Bourbonse kunstschatten.

Wat kun je er doen?

Omgeving van Napels

Tijdens je citytrip mag je ook de omgeving van Napels niet overslaan. Iets buiten Napels, aan de voet van de Vesuvius, ligt het archeologische park Pompeï. Deze Romeinse stad werd in 79 AD getroffen door de uitbarsting van de Vesuvius. De bewoners werden overvallen door de plotselinge uitbarsting en hadden geen tijd om te vluchten. Eeuwenlang lag de stad bedolven onder as en lava, totdat men in de 16e eeuw overblijfselen ontdekte. Sinds de 18e eeuw is men bezig de stad uit te graven. Onder het zand en gesteente is een bijna geheel intact gebleven stad gevonden, waar je als bezoeker doorheen kunt lopen en je in het oude Romeinse Rijk kunt wanen. Vanuit Napels is het ook mogelijk om tochten te maken naar de prachtige eilanden voor de kust, zoals Capri en Ischia.

Eten en drinken

Net zo beroemde als Napels en Pompeï zelf, is de keuken van Napels. In deze stad werden de eerste pizza’s, ijs en espresso’s gegeten en gedronken. De pizza Margherita is hier ontstaan na een bezoek van Koningin Margherita van Savoy aan de stad. Ook spaghetti dankt zijn bestaan aan deze Zuid-Italiaanse stad. De Vesuvius heeft in de loop der tijd gezorgd voor een zeer vruchtbare grond waar de lekkerste tomaten en druiven groeien. Een stedentrip naar Napels is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan een echte Italiaanse trattoria.

Hoe kom je er?

Napels ligt op zo’n 1500 kilometer afstand van België en veel mensen kiezen er dan ook voor het vliegtuig te nemen naar de stad. Mocht je langer de tijd hebben en meerdere Italiaanse steden willen bezoeken dan kun je ook de trein of de auto nemen.

Vliegen

Vanuit Brussel vlieg je in iets meer dan twee uur naar de luchthaven Capodichino in Napels. Eenmaal aangekomen op de luchthaven kun je de bus naar het centrum van Napels nemen. Buskaartjes zijn te koop bij de chauffeur en kosten zo’n vier euro. Het is ook mogelijk met de taxi naar het centrum van Napels te reizen. Dit kost gemiddeld 20 euro.

FlixBusBooking.com