citytrip Luxemburg

Citytrip Luxemburg

Luxemburg is typisch zo’n stad waarvan je je bij aankomst afvraagt waarom je er nooit eerder bent geweest. Op slechts een geringe afstand van België ligt deze gemoedelijke en vriendelijke stad, die vanwege zijn mooie gebouwen en prachtige omgeving een ideale bestemming is voor een stedentrip. Deze burchtstad in het Groothertogdom Luxemburg is één van de opmerkelijkste hoofdsteden van Europa. Het is een kleine maar rijke stad die vanwege zijn positie als financieel centrum veel buitenlanders aantrekt. Vanwege de afstand is het mogelijk de stad voor een citytrip van een dagje te bezoeken, maar we raden je aan een weekendje uit te trekken voor een bezoek aan Luxemburg. Ondanks de geringe grote van de stad, heeft het een ruime keuze aan hotels. Kortom, Luxemburg heeft alles in huis voor een geslaagde stedentrip!

Wat kun je er zien?

Prachtige gebouwen

Op de heuvel waarop Luxemburg ligt, bouwde graaf Siegfried in de 10e eeuw een kasteel met een vestigingsmuur. In de loop der jaren werd de vestiging steeds verder uitgebreid tot het huidige Luxemburg. Een groot gedeelte van de vestigingsmuren werd in de 19e eeuw afgebroken, maar nog steeds kunnen we de sporen van het verleden terug zien in de binnenstad van Luxemburg, de zogenaamde Oberstadt. De kazematten, de restanten van de vestingmuren, zijn door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. In de binnenstad bevindt zich ook het Groothertogelijke Paleis. Dit paleis werd in de 16e eeuw gebouwd als stadhuis. In de 19e eeuw werd het de residentie van de Nederlandse heersers. Tegenwoordig wordt het bewoond door de groothertog. Een andere bezienswaardigheid is de kathedraal van Luxemburg. Waar je ook bent in de stad, overal zie je de spitse toren van deze Luxemburgse Notre-Dame.

Musea

Het Museum voor Moderne Kunst Groothertog Jan (MUDAM) is het prachtige kunstmuseum van Luxemburg. Vlak achter de verdedigingsmuren van de Kirchberg ligt het door de Chinese architect ontworpen Ieoh Ming Pei ontworpen museum. De collectie bestaat uit hedendaagse kunst van internationale artiesten en een kleine collectie werken van Franse en Luxemburgse kunstenaars. Op dezelfde Kirchberg vind je ook het Arboretum. Dit gigantische park bevat een indrukwekkende collectie bomen en planten. Op zonnige dagen is het heerlijke vertoeven in het prachtige park, dat gratis te bezoeken is.

Wat kun je er doen?

Winkelen

Luxemburg is een aangename stad om te winkelen. Veel straten zijn autovrij waardoor je op je gemak langs de vele winkels kunt struinen. Het belangrijkste winkelgebied is Rue de Capucins en zijn omgeving. Hier vind je de grote merken, maar ook luxere modezaken. In de stad zijn verschillende marktjes te vinden, waaronder Foire à la Brocante waar je heerlijk tussen al het antiek en brocante kunt snuffelen. Heb je zin in iets lekker? Ook dan ben je in Luxemburg aan het juiste adres. De inwoners weten wat lekker is en de stad kent dan ook veel delicatessenwinkel met allerlei lekkernijen en lokale geproduceerde producten.

Omgeving van Luxemburg

Niet alleen Luxemburg zelf, maar ook haar omgeving is prachtig. Op zonnige dagen kun je heerlijk wandelen of fietsen in de omgeving van de stad of één van de vele wijnboeren in de buurt bezoeken. Voor slechts 1 euro kun je op de stations in Luxemburg een kaartje kopen waarmee je een week lang een fiets kunt huren om de omgeving te verkennen. Heb je wat meer tijd, dan kun je ook één van de steden of dorpjes nabij Luxemburg bezoeken, zoals Vianden met zijn mooie kasteel of Diekirch.

Hoe kom je er?

Hoe kom je er?

Luxemburg ligt op 200 kilometer afstand van Brussel en is daardoor een ideale bestemming voor een citytrip.

Auto

Vanuit België ben je met de auto snel en gemakkelijk in Luxemburg. Ondanks dat Luxemburg een kleine stad is, heeft het veel parkeerplekken en garages. Sommige delen van de stad zijn afgesloten voor autoverkeer.

Trein

Vanuit België reis je gemakkelijk met de trein naar Luxemburg. Vanuit Brussel rijden er rechtstreekse treinen naar Luxemburg die je in ruim drie uur op je bestemming brengen.

FlixBusBooking.com