Citytrip Lissabon

Citytrip Lissabon

Hoog tegen de zeven heuvels op torent de Portugese hoofdstad Lissabon boven het landschap uit. Deze adembenemende stad met zijn gezellige kleurrijke straatjes, prachtige fonteinen en parken is een ideale stad voor een citytrip. De stad ligt op de oevers van de rivier de Taag. Vanwege de ligging is de stad het in het verleden sterk beïnvloed door de zee en de zeevaart. Het aangename zeeklimaat maakt dat je het hele jaar door kunt vermaken in Lissabon. Of je nou een weekendje weg gaat of een week, de vele bezienswaardigheden zorgen ervoor dat je je zeker niet hoeft te vervelen. Er is een ruime keus aan hotels in Lissabon. Kortom, het hele jaar door is Lissabon een ideale bestemming voor een stedentrip!

Wat kun je er zien?

Prachtige gebouwen

Eén van de populairste bezienswaardigheden is Lissabon is ongetwijfeld het Hiëronymietenklooster dat in de wijk Belém aan de oever van de rivier ligt. Het meest indrukwekkende aan dit klooster uit de 16e eeuw zijn de rijk versierde portalen. In dezelfde wijk ligt de Torre de Belém. Deze toren deed vroeger dienst als verdedigingstoren voor het klooster. Zowel de toren als het klooster staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In de wijk Baixa Pombalina vind je het grootste plein van de stad, Rossio. Al in de middeleeuwen kwamen hier mensen samen voor feesten, stierengevechten en publieke executies. In de oude volkswijk Alfama ligt de kathedraal van Lissabon. Niet alleen de kathedraal zelf, maar ook de wijk is de moeite waard. Je bereikt de hooggelegen wijk met de befaamde tramlijn 28. Vergeet ook niet tijdens je citytrip Lissabon een kijkje te nemen in de vele prachtige kerken in Lissabon.

Kunst

Als hoofdstad van Portugal is Lissabon ook het centrum van de kunst. Het Nationaal Museum voor Oude Kunst is vooral de moeite waard vanwege de prachtige schilderijen van Hieronymus Bosch. Ook voor moderne kunst kun je in Lissabon terecht. De Berardo Collectie Museum is het belangrijkste museum van Portugal voor moderne en hedendaagse kunst. Dit moderne gebouw huist een grote collectie met werken van o.a. Mondriaan, Warhol, Lichtenstein en Picasso. In het Museum Calouste Gulbenkian en het museum in het Carmoklooster vind je voornamelijk Egyptische en Islamitische kunst en archeologische vondsten

Wat kun je er doen?

Strand

Lissabon heeft een aangenaam warm klimaat en de tempraturen kunnen dan ook flink oplopen. Mocht het je in de zomer te warm worden, dan kun je altijd naar één van de vele mooie stranden net buiten Lissabon trekken. Op ongeveer een half uurtje reizen vind je veel populaire stranden. De stranden Oeiras en Carcavelos liggen op zo’n 15 kilometer afstand van Lissabon. Iets verderop liggen Estoril en Cascais. De stranden trekken veel toeristen en Portugezen. Mocht je wat meer tijd willen doorbrengen aan de zee, dan kun je er ook voor kiezen een hotel in de buurt van het strand te nemen.

Eten en drinken

Na een dagje door de stad te hebben gestruind of op het strand te zijn geweest kun je ’s avonds heerlijk nagenieten op één van de vele terrasjes in Lissabon. De vele restaurantjes in Lissabon serveren allerlei typische Portugese gerechten zoals het gerecht met stokvis genaamd Balcahau of de pasteitjes van Belém. In de wijk Bairro Alto en rondom het Rossio plein in de wijk Baixa Pombalina zijn veel gezellige restaurants en cafés te vinden. Vergeet natuurlijk ook niet te genieten van de wereldberoemde Portugese Fado.

Hoe kom je er?

Lissabon is goed te bereiken vanuit België. Verreweg de meeste Belgen kiezen er voor om de stad te bezoeken met het vliegtuig. Vanwege de afstand is de auto niet de meest voor de hand liggende reismethode voor een citytrip. Mocht je langer in Portugal zijn en meerdere plaatsen willen bezoeken, dan kan het handig zijn met de auto te gaan. Houd er wel rekening mee dat een autorit zeker twee dagen zal duren.

Vliegen

Vanuit Brussel gaan er meerdere vluchten per dag naar Lissabon. De reis duurt zo’n twee uur en het vliegveld ligt op slechts 7 kilometer van de stad. Eenmaal aangekomen kun je de metro, bus of taxi nemen naar het centrum van Lissabon.

FlixBusBooking.com