kopenhagen citytrip

Citytrip Kopenhagen

Het kleurrijke Kopenhagen is de laatste jaren uitgegroeid tot een populaire bestemming voor citytrips. Met zijn compacte binnenstad met monumentale panden, vele paleizen en prachtige haven met het iconische zeemeerminnetje is Kopenhagen een ideale locatie voor een weekendje weg. Wil je iets langer blijven, bezoek dan ook de vele interessante musea net buiten Kopenhagen en maak een uitstapje naar de dichtbij gelegen Zweedse stad Malmö. Kopenhagen is gebouwd op een eiland en water heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de stad. Je kunt de stad gemakkelijk te voet of per fiets verkennen tijdens je citytrip, maar de leukste manier om de stad te verkennen is door een watertaxi te nemen. Er is een ruime keus aan hotels in Kopenhagen.

Wat kun je er zien?

Haven

De Kopenhaagse haven is één van de meest iconische plekken van deze Scandinavische hoofdstad. De Nyhavn, oftewel de “Nieuw Haven”, is zowel bij toeristen als bij de lokale bevolking een populaire plek. In de kleurrijke huizen langs het water vind je allerlei cafétjes en restaurants en in de zomer kun je tot laat in de avond op het terras zitten. Vanuit de haven vertrekken rondvaartboten om je rond te leiden door de stad en zijn omgeving. Natuurlijk vind je hier ook het wereldberoemde standbeeldje van een zeemeermin. Overigens woonde ook de beroemde sprookjesschrijver Hans Christian Andersen jarenlang in de huisjes aan de haven.

Prachtige paleizen

Kopenhagen mag dan wel geen gigantische grote stad zijn, het heeft met zijn vele paleizen zeker de allure van een wereldstad. Het bekendste paleis is ongetwijfeld de koninklijke residentie Amalienborg. Dit paleis bestaat uit vier verschillende vleugels, waarvan er twee gebruikt worden door de koninklijke familie. In de noordelijke vleugel bevindt zich een museum en de westelijke vleugel is ingericht als gastenverblijf. Wanneer het gastenverblijf niet in gebruik is, staat het open voor bezoekers. Op het eiland Slotsholmen staat Christiansborg, ook wel liefkozend “Borgen” genoemd door de lokale bevolking. Dit imposante paleis wordt tegenwoordig gebruikt als parlement, hoge gerechtshof en koninklijke ontvangstzaal. Vergeet ook niet Rosenborg Slot en Kastellet te bezichtigen als je in Kopenhagen bent.

Wat kun je er doen?

Attracties

Kopenhagen is meer dan de iconische haven en de prachtige paleizen. Zo mag bij een citytrip in de Deens hoofdstad ook een bezoek aan één van de twee Kopenhaagse pretparken niet ontbreken. Dit wereldberoemde pretpark Tivoli is het grootste van Denemarken en diende als inspiratie voor Disneyland. Het pretpark ligt dicht bij het Rådhuspladsen, het centrale plein van Kopenhagen. Attractiepark Dyrehavsbakken, aan de rand van de stad, is het oudste pretpark ter wereld. Als je na deze twee pretparken nog niet genoeg hebt gehad van al dat gedraai, kun je de Rundetaarn, oftewel “Ronde Toren”, bezoeken. Deze toren, waarin een sterrenwacht, een bibliotheek en een kerk zitten, heeft geen trappen om naar boven te komen maar oplopende gangen.

Musea

Niet alleen in Kopenhagen zelf, maar ook in de omgeving van de stad, staan veel interessante musea. Het stedelijk museum van Kopenhagen toont de geschiedenis van de stad vanaf de 12e eeuw. Wil je iets verder terug in de tijd gaan, dan kun je terecht in het Nationaal Museum. Vooral de Viking-collectie van het museum is indrukwekkend. Het Staatsmuseum voor Kunst is gewijd aan Deense en Europese schilders. Iets buiten Kopenhagen kun je Arken en Louisiana Museum voor Moderne Kunst bezoeken. Beide musea zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Hoe kom je er?

Kopenhagen ligt op zo’n 1000 kilometer van België. De meeste mensen kiezen er voor per vliegtuig naar de stad te reizen, maar als je iets langer gaat kun je ook de trein of de auto nemen.

Vliegen

Vanaf Brussel vlieg je in anderhalf uur naar de Deense luchthaven Kastrup. De luchthaven ligt op slechts 8 kilometer van Kopenhagen. Vanaf de luchthaven kun je de trein, de bus of een taxi nemen naar het centrum. Het is ook mogelijk om op de luchthaven Roskilde te vliegen. Deze kleinere luchthaven ligt eveneens dicht bij Kopenhagen.

Trein of auto

Ondanks de afstand is het ook mogelijk om per trein of auto naar Kopenhagen te reizen. In de Duitse havenstad Puttgarden wordt de trein op de boot naar Kopenhagen gereden. Met de auto kun je of de boot of de brug nemen.

FlixBusBooking.com