citytrip istanbul

Citytrip Istanbul

Het mystieke Istanbul is een stad waar oost en west elkaar tegenkomen. Istanbul wordt gescheiden door de rivier de Bosporus, een rivier die niet alleen een stad scheidt, maar ook de twee continenten Europa en Azië. Eeuwenlang maakte deze uniek ligging Istanbul tot een aantrekkelijke en machtige stad. Niet voor niets groeide deze stad in de vroege middeleeuwen uit tot de grootste stad van Europa. Vandaag de dag zie je de rijke historie en samenkomst van culturen nog steeds terug in Istanbul. De prachtige bezienswaardigheden maken Istanbul tot een ideale bestemming voor een stedentrip. Of je nou een weekendje weg wilt, of wat langer wilt blijven, je zult je niet vervelen tijdens je citytrip in deze unieke stad. De ruime keuze aan hotels in Istanbul zorgt ervoor dat je altijd je perfecte hotel vindt.

Wat kun je er zien?

Prachtige kerken en moskeeën

In de loop van de geschiedenis is Istanbul een belangrijke plek geweest voor veel religies. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er veel indrukwekkende religieuze gebouwen in de stad te vinden zijn. De bekendste is ongetwijfeld de Hagia Sophia. Toen dit gebouw in de 6e eeuw AD werd gebouwd was het de grootste kathedraal ter wereld. Het verloor die status pas in de 15e eeuw toen het werd verbouwd tot moskee. Tegenwoordig zit er een museum in de Hagia Sophia. Slechts iets kleiner dan de Hagia Sophia is de Süleymaniye-moskee. De Pammakaristoskerk is vanwege zijn mooie mozaïeken de bekendste kerk uit de Byzantijns periode. De Neve Shalom-synagoge is de grootste synagoge van Istanbul.

Adembenemende historie

Overal door de stad zie je de sporende van de indrukwekkende geschiedenis van Istanbul. Het Tokapipaleis diende eeuwenlang als residentie voor de Osmaans sultans. Dit prachtige Oosterse paleis is tegenwoordig een museum. Op verschillende plekken in de stad kun je de oude stadsmuren zien, die Istanbul als hoofdstad van het Romeinse Rijk eeuwenlang beschermden tegen aanvallen van buitenaf. Zeven van de oorspronkelijk tien stadspoorten staan nog overeind, waaronder de Gouden Poort. Legers die succesvol terugkeerden van een missie reden onder deze met goud versierde poort door om hun overwinning te vieren. Het kasteel van Roemelië is een 15e-eeuws fort dat diende als verdedigingswerk. Vandaag de dag is het een openluchtmuseum en worden er ook evenementen georganiseerd.

Wat kun je er doen?

Musea

Istanbul is niet alleen rijk aan prachtige gebouwen, het heeft ook een aantal musea die zeer de moeite waard zijn. Zo mag een bezoek aan het archeologisch museum in Istanbul zeker niet ontbreken tijdens je stedentrip. Hier sta je oog in oog met de geschiedenis vanaf 2000 voor Christus tot de 16e eeuw. Het absolute topstuk van de collectie is de sarcofaag van Alexander de Grote. In het Museum voor Turkse en Islamitische kunst bevindt zich een grote collectie kaligrafie, tapijten en andere prachtig versierde voorwerpen. Ook het Museum voor Moderne Kunst is zeker de moeite waard. Reis je met kinderen dan is een bezoek aan Miniaturk een goed idee. Dit is het grootste miniatuurmuseum ter wereld met bovendien een aantal zwembaden, speeltuinen en attracties.

Winkelen

Istanbul is niet alleen een stad van cultuur en historie, maar ook een winkelstad. Hier vind je het grootste winkelcentrum ter wereld! De Grote Bazaar van Istanbul heeft bijna 60 straten en meer dan 1000 winkels. Je vindt hier werkelijk van alles, van eten tot kleding en meubels. De oudste overdekte markt van Istanbul is de Kruidenbazaar. Vergeet niet af te dingen bij je bezoek aan één van de vele marktjes. Naast de vele marktjes heeft Istanbul ook grote winkelstraten. De belangrijke winkelstraat is Istiklâl Cadessi.

Hoe kom je er?

Istanbul ligt op meer dan 2000 kilometer afstand van België en de meeste mensen reizen dan ook met het vliegtuig naar de stad.

vliegen

Vanaf Brussel vlieg je in ruim drie uur naar Atatürk Airport in Istanbul. Vanaf het vliegveld kun je de bus nemen naar de wijk Taksim, waar veel hotels liggen. Je kunt ook de metro en de tram nemen naar het stadscentrum. Op het vliegveld neem je de metro M1. Bij de halte Zeytinburnu stap je over op de tram T1. Het is ook mogelijk om met de taxi naar je hotel te reizen.Booking.com