citytrip hamburg

Citytrip Hamburg

De tweede stad van Duitsland is al zijn hele bestaan een eigenzinnige stad. De eerste sporen van de stad dateren uit de 9e eeuw, maar in de 12e eeuw krijgt het stadje een nieuwe impuls wanneer de graaf van Holstein Hamburg gebruikt om het nabijgelegen Lübeck de troef af te steken. Vanaf dat moment ontwikkelt Hamburg zich tot een grote haven die eigenhandig besluit een vrije stad te worden. Hamburg trekt zich van niemand wat aan en dat maakt de stad zo leuk voor een citytrip. Historische bouwwerken worden afgewisseld met moderne architectuur, meren en culturele instellingen. Het veelzijdige karakter van Hamburg maakt de stad een fijne bestemming voor een stedentrip van een week of een weekendje weg. Er is een ruime keuze aan hotels in Hamburg.

Wat kun je er zien?

Historische gebouwen

Hamburg is zwaar beschadigd geraakt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niettemin vind je nog steeds prachtige historische bouwwerken in de oude stad. De toren van de St Nikolaikerk was met zijn 147 meter ooit de hoogste toren ter wereld. De kerk is helaas tijdens de bombardement verloren gegaan, maar de indrukwekkende toren is nog steeds te bezichtigen. De St Michielskerk is tegenwoordig de belangrijkste kerk van Hamburg en de toren wordt ook wel gebruikt als symbool voor de stad. Andere bijzondere kerken zijn de St Petruskerk, St Jakobikerk en de St Catharinakerk. Het Deutsches Schauspielhaus is het theater van Bern. Het indrukwekkende neobarokke gebouw dateert uit 1900. Er kunnen in totaal 1200 plaatsnemen in het theater en daarmee is het het grootste theater voor toneel in Duitsland. Het Thalia Theater uit 1912 is met 1000 zitplaatsen niet veel kleiner.

Musea

Hamburg heeft een aantal interessante musea die een bezoek zeker waard zijn. In het Museum für Hamburgische Geschichte krijg je een beeld van de geschiedenis van de stad Hamburg vanaf zijn stichting rond 800 na Christus. De Kunsthalle in Hamburg is een imposant complex bestaande uit drie verschillende gebouwen. De omvangrijke collectie bestaat voornamelijk uit 19e-eeuwse kunst. Het Museum für Kunst und Gewerbe is gericht op kunst en toegepaste kunst. Muziekliefhebbers kunnen terecht in het Bramhs-museum, dat gewijd is aan de in Hamburg geboren componist. Hamburg heeft ook een aantal musea gericht op de scheepvaart, waaronder één van de grootste maritieme musea ter wereld en een Russische onderzeeboot.

Wat kun je er doen?

Haven

Hamburg is een echte waterstad. Niet alleen is de haven de belangrijkste van Duitsland, de stad heeft ook een gigantisch meer midden in de stad liggen. Het internationale maritieme museum van Hamburg is één van de grootste van Europa. Het museum is gevestigd in één van de monumentale pakhuizen in de wijk Speicherstadt. Het scheepvaartmuseum Museumhafen Oevelgönne ligt ook in het havengebied van Hamburg. Het is geen typisch museum, maar bestaat uit een collectie van meer dan twintig historische schepen. Dit museum is niet het enige scheepvaartmuseum in de stad. Iets verderop in de haven lig het U-bootmuseum, waar je een Russische onderzeeboot kunt bezichtigen.

Uitgaan

Hamburg is een levendige stad met veel uitgaansgelegenheden. Of je nou van muziek, theater, opera of ballet houdt, je hoeft je niet te vervelen tijdens je citytrip in Hamburg. Door het hele centrum van Hamburg zijn allerlei restaurantjes, van simpele eettentjes tot luxe restaurants. De typisch Duitse keuken bestaat voornamelijk uit schnitzels, worst en aardappelen. Het havengebied is een hippe uitgaanswijk waar je veel gezellige bars en clubs tegen komt. De beroemde Reeperbahn stond ooit bekend als een schimmige rosse buurt, maar tegenwoordig is het een veelzijdige straat met diverse uitgaansgelegenheden.

Hoe kom je er?

Hamburg ligt op slechts 500 kilometer afstand van Brussel en is daardoor goed te bereiken per trein, auto of vliegtuig.

Auto

Met de auto ben je zo’n 6 uur onderweg naar Hamburg. Parkeren is het centrum is prijzig, maar aan de rand van het centrum zijn voldoende parkeergarages vanwaar je met het openbaar vervoer verder kunt reizen naar de binnenstad.

Trein

Vanwege de goede treinverbindingen in Duitsland reis je gemakkelijk en snel met de trein naar Hamburg. Vanaf Brussel ben je in 7 uur in Hamburg.

Vliegen

Hamburg is goed te bereiken per auto of trein, maar het is ook mogelijk het vliegtuig te nemen. In iets meer dan een uur vlieg je van Brussel naar Hamburg.

FlixBusBooking.com