citytrip Glasgow

Citytrip Glasgow

Glasgow is misschien niet de oudste stad van Schotland, het is zeker de levendigste. Niet voor niets werd de stad in 1990 uitgeroepen tot Culturele hoofdstad van Europa. Deze industriestad aan de rivier de Clyde heeft de afgelopen decennia flink aan de weg getimmerd om oude fabrieken en havens om te bouwen tot architectonische hoogstandjes en culturele trekpleisters. Als tweede winkelstad van het Verenigd Koninkrijk is een citytrip naar Glasgow een waar paradijs voor shopaholics. De stad is een ideale bestemming voor een weekendje weg, maar ook als je wat langer verblijft hoef je je zeker niet te vervelen. Er is een ruime keuze aan hotels in Glasgow, waardoor je er alles kunt vinden voor een geslaagde stedentrip.

Wat kun je er zien?

Architectuur

Glasgow groeide pas de laatste tweehonderd jaar uit tot een grote stad. Niettemin vind je er ook middeleeuwse gebouwen zoals de indrukwekkend Glasgow Cathedral. Volgens de legende is de kerk gebouwd op het graf van St Mungo, een bisschop die in de 7e eeuw overleed. Achter de kerk ligt een heuvel waarop een imposante Victoriaanse begraafplaats is aangelegd. Een ander indrukwekkend gebouw is de 15e-eeuwse universiteit van Glasgow. Veel van de ruimten hier zijn toegankelijk voor het publiek. Glasgow ’s bekendste architect is Charles Rennie Mackintosh. Deze architect uit eind 19e en begin 20e eeuw heeft in grote mate het aangezicht van Glasgow bepaald. Enkele gebouwen van zijn hand zijn de Glasgow School of Art, de Willow Tearooms en de Scotland Street School Museum.

Musea

De stad heeft misschien dan geen rijke geschiedenis, het heeft wel een aantal indrukwekkende musea. Het bekendste museum van Glasgow is de Kelvingrove Art Gallery and Museum. Het prachtige gebouw alleen al is zeker een bezoek waard. De collectie bestaat uit werken van internationale kunstschilders zoals Dali en Boticelli, maar er ook een historische en een natuurhistorische afdeling. De Burrell Collection ligt in het prachtige uitgestrekte Pollock Park en toont een interessante collectie kunstwerken en historische werken. Het Riverside Museum, gelegen aan het water, is een ideaal museum voor kinderen waar ook volwassenen hun ogen uit kunnen kijken. De collectie bestaat uit een groot aantal voertuigen zoals trams, auto’s en boten.

Wat kun je er doen?

Winkelen

Glasgow is na Londen de grootste winkelstad van het Verenigd Koninkrijk en trekt elk jaar dan ook vele winkelliefhebbers uit het binnen- en buitenland. De bekendste winkelstraten in Glasgow zijn Buchanan Street, Argyle Street en Sauchiehall Street. Aan deze straten vind je ook verschillende grote overdekte winkelcentra, zoals St Enoch Shopping Centre, Buchanan Galleries en Argyle Arcade. Het winkelgebied van Glasgow is grotendeels autovrij, waardoor je in alle rust kunt winkelen. Ben je op zoek naar wat kleinere winkels, dan kun je terecht in de wijken rondom het centrum zoals West End.

Muziek en uitgaan

Glasgow is niet alleen een winkelstad, het is ook een stad vol met pubs en muziek. Na een dagje winkelen kun je heerlijk bijkomen in één van de vele pubs in de stad. Liefhebbers van Schotse whisky kunnen terecht in de pub Pot Still, waar ze honderden soorten whisky schenken. Glasgow heeft een groot assortiment leuke restaurants, maar voor een snelle hap kun je ook in elke pub terecht. Heb je na het eten nog zin om door te gaan, dan kun je bezoek brengen aan een pub of een bar met live muziek. Glasgow is een echte muziekstad met veel live optredens. Bekende clubs zijn de Glasgow Cathouse, School of Art, King Tut’s Wah Wah Hut en The Garage.

Hoe kom je er?

Glasgow is het gemakkelijkst te bereiken met het vliegtuig. Het is mogelijk met de boot naar het noorden van Engeland of Schotland te reizen en vervolgens verder te reizen met trein, maar dit kost veel tijd.

Vliegen

Vanaf Brussel reis je in iets meer dan vier uur via Londen naar de luchthaven van Glasgow. Eenmaal aangekomen op de luchthaven kun je de shuttlebus nemen naar het centrum van Glasgow. Het is natuurlijk ook mogelijk een taxi te nemen.Booking.com