citytrip Dublin

Citytrip Dublin

Dublin is misschien wel de gezelligste stad van Europa. Met meer dan achthonderd pubs, het typische Guinness bier, de prachtige architectuur en de groene parken kun je je goed voorstellen dat dit een ideale stad is voor een citytrip waar je je dagen kunt vermaken met familie of vrienden. De stad is niet alleen gemoedelijk en gezellig, hij inspireert ook. Een opvallend groot aantal schrijvers en dichters komt uit deze stad. Benieuwd naar het gezellige en inspirerende Dublin? De stad ligt op nog geen twee uur vliegen van Brussel. Of je nou een weekendje weg gaat, of een weekje er tussenuit wil, Dublin is de ideale bestemming voor een stedentrip. Er is een ruime keuze aan hotels in Dublin, van hostels tot familiehotels en appartementen.

Wat kun je er zien?

Prachtige gebouwen

Dublin heeft twee indrukwekkende middeleeuwse kerken die al sinds hun ontstaan onenigheid hebben over welke van de twee de belangrijkste is. In de 11e eeuw gaf een Vikingheerser, nadat hij tijdens een reis naar Rome tot het christendom was bekeerd,  opdracht tot het bouwen van Christ Church. St Patricks Cathedral mag dan wel iets jonger zijn dan Christ Church, het is wel de grootste kathedraal van Ierland. Een andere bekend gebouw is Trinity College, de universiteit van Dublin. Hier bewaren ze het Book of Kells, één van de oudste boeken ter wereld. Het middeleeuwse kasteel Dublin Castle is tegenwoordig in gebruik als zetel van de Iers regering. Sommige gedeeltes van het gebouw zijn open voor het publiek.

Literatuur

Of het nou de groene parken, de betoverende architectuur of toch de gezellige pubs zijn, Dublin heeft een groot aantal schrijvers en dichters voortgebracht, zoals Yeats, Oscar Wilde, James Joyce en Jonathan Swift. Sinds 2010 mag de stad zich zelfs UNESCO City of Literature noemen. Naast Dublin Castle vind je de bekende Chester Beatty Library, dat naast een bibliotheek ook een museum is waar je prachtige papyri, manuscripten en boeken kunt bekijken. De nationale bibliotheek van Ierland is minstens zo indrukwekkend. Zelfs als je niet van boeken houdt, kunnen we je een bezoek aan deze prachtige bibliotheek aanraden. Wil je meer weten of de Dublin en zijn schrijvers, dan kun je je aansluiten bij één van de vele literatuurtours door de stad.

Wat kun je er doen?

Pubs

Volgens de Ieren zelf zijn de Ierse pubs de beste ter wereld. Of ze inderdaad de beste zijn, laten we aan jullie beoordelingsvermogen over. Wat we wel kunnen zeggen is dat Dublin zeker veel pubs heeft. De meer dan achthonderd pubs in de stad hebben allen de typische huiselijke uitstraling, maar sommige pubs richten zich op speciale doelgroepen zoals studenten of gezinnen. Een bezoek aan Dublin is niet compleet zonder een bezoek aan de Guinness Storehouse, de bierbrouwerij van Guinness. Hier kun je zien hoe het bier wordt gebrouwen en waaraan het zo’n typische donkere kleur heeft te danken. Vanaf de opslagtoren heb je een prachtig uitzicht over Dublin. Voor bierliefhebber zit er ook nog een glas Guinness bij de rondleiding inbegrepen.

Parken

Wil je even weg uit de drukte van de stad en de pubs, dan kun je terecht in één van de vele prachtige parken in Dublin. Phoenix Park is het grootste stadspark van Europa. Het is zo groot dat er zelfs een hele dierentuin en een Koninklijk paleis in ligt. De dierentuin, Dublin Zoo, is met 28 hectare de grootste dierentuin van Ierland. Je hoeft trouwens niet de dierentuin in om wilde dieren te zien. Phoenix Park ontstond ooit als jachtgebied en nog steeds leven er wilde damherten en fazanten in het park. Andere interessante parken zijn St, Stephen’s Green en Merrion Square.

Hoe kom je er?

Ierland is een eiland en de beste manier om er naar toe te reizen en je citytrip te beginnen is dan ook met het vliegtuig. Het is mogelijk om via Engeland per boot te reizen, maar dit is omslachtig en duurt lang.

Vliegen

Dublin ligt op nog geen twee uur vliegen van Brussel. Vliegtickets naar Dublin zijn vrij goedkoop, waardoor een stedentrip naar Dublin niet duur hoeft te zijn. Vanaf het vliegveld kun je goedkoop per bus naar het centrum van Dublin reizen. Het is ook mogelijk een taxi te nemen.Booking.com