citytrip brussel

Citytrip Brussel

Als mensen aan Brussel denken, denken ze aan Manneke Pis of het Europees Parlement. Brussel heeft echter zo veel meer te bieden dan deze twee iconen van de stad. De prachtige oude binnenstad met zijn rijke gildehuizen, de theatrale gebouwen, het levendige uitgaansleven en de aantrekkelijke winkelstraten en galerijen trekken elk jaar vele Belgische en internationale toeristen voor een citytrip naar onze hoofdstad. Vanwege de centrale ligging kun je de stad gemakkelijk voor een dagje bezoeken, maar als je de stad echt wilt leren kennen zal je echt een weekendje weg moet gaan. Mocht je besluiten te overnachten in de stad, dan kun je een keuze maken uit het ruime aanbod van hotels in Brussel. Kortom, of je nou een dagje of een weekendje gaat, Brussel is een mooie bestemming voor een stedentrip.

Wat kun je er zien?

Oude binnenstad

Middelpunt van de oude Brusselse binnenstad is de Grote Markt. Dit populaire plein wordt omringd door het stadhuis, het broodhuis en belangrijke gildehuizen. Het imposante stadhuis met zijn vele torentjes is een opmerkelijke gebouw. Zo valt op dat de hoge toren niet in het midden van het gebouw staat. Volgens de legende was dit een fout van de architect die zich, na het zien van de fout, van de toren heeft gestort. Waarschijnlijker is echter dat het in de loop van de jaren door de vele toevoegingen aan het gebouw is ontstaan. Rondom de Grote Markt staan verschillende gildehuizen. In deze gebouwen huisden de gilden van de vele beroepsgroepen die Brussel rijk was. Andere bezienswaardigheden in de binnenstad zijn de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele, de Munt, het Koninklijk Paleis van Brussel en de Beenhouwersstraat.

Musea

België heeft in de loop der eeuwen zijn stempel gedrukt op de Europese schilderkunst en het is dan ook niet verwonderlijk dat de Belgische hoofdstad vele imposante musea heeft.  De belangrijkste musea van Brussel zijn onderverdeeld in twee overkoepelende musea, namelijk de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. De eerste groep bestaat uit een vijftal musea die de verschillende schilderperiodes beslaan van 15e eeuw tot de moderne tijd. In de musea bevinden zich o.a. werken van Rubens en Magritte. De tweede groep bestaat uit musea die geweid zijn aan de geschiedenis.

Wat kun je er doen?

Winkelen

Brussel is een echte winkelstad. Het maakt niet uit of je op zoek bent naar antiek of naar de nieuwste designermode, in Brussel vind je het allemaal. De bekendste winkelstraten zijn de Nieuwstraat en de Louizalaan. Ben je op zoek naar luxe mode? Neem dan een kijkje in de Danseartstraat. De 19e-eeuwse Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen zijn alleen al vanwege hun schoonheid meer dan de moeite waard. Antiekjagers kunnen hun hart ophalen in de wijk De Zavel. Deze wijk staat bekend om de grote hoeveelheid antiekwinkeltjes en de antiekmarkt die elke zondag wordt gehouden. Vergeet natuurlijk ook niet om wat lekkere chocolade of pralines mee te nemen uit Brussel!

Uitgaan

Na een dagje cultuur snuiven of winkelen is het heerlijke bijkomen in één van de vele cafétjes van Brussel, zoals Den Coninck van Spaignien, Délirium en À la Mort Subite. Bierliefhebbers kunnen ook een bezoekje brengen aan de brouwerij Cantillon, waar je niet alleen een biertje kunt drinken maar ook kun zien hoe het bier wordt gebrouwen. Heb je zin in een hapje eten, dan heb je de keus uit een groot assortiment restaurants van exotische eettentjes tot een caféhap tot sterrenrestaurants. Brussel heeft een ongekend groot aantal sterrenrestaurants, waardoor het ook culinair gezien een aantrekkelijke stad is. Tot in de late uurtjes kan er worden doorgefeest in Brussel. Het uitgaansgebied bevindt zich voornamelijk rondom de Beurs.

Hoe kom je er?

Brussel is uitstekend met de auto of de trein te bereiken. Beide reismethodes hebben hun eigen voor- en nadelen.

Trein

Reizen per trein is comfortabel en brengt je midden in de stad zodat je citytrip meteen kan beginnen. Brussel heeft drie treinstations. Voor een bezoek aan de binnenstad reis je naar Brussel-Centraal.

Auto

Reis je met meerdere mensen, dan is reizen met de auto vaak voordeliger. Houd er wel rekening mee dat Brussel geen makkelijk stad is om in rond te rijden. Het verkeer op de ring en in de binnenstad staat geregeld vast. In de binnenstad zijn verschillende parkeergarages te vinden waar je tegen betaling kunt parkeren. Het is ook mogelijk aan de straat te parkeren, maar de tarieven hiervoor zijn vaak hoger dan in de parkeergarages.



Booking.com