citytrip boedapest

Citytrip Boedapest

Er zijn weinig steden in Europa waar de rijke historie zo tot leven komt als in Boedapest. De vele overheersers van Boedapest hebben allen hun sporen achtergelaten in de stad en dat zie je. Middeleeuwse burchten, Turkse badhuizen, synagogen en reusachtige beelden uit het communistische regime. Je vindt het allemaal in Boedapest. Niet alleen de rijke historie en de prachtige gebouwen maken Boedapest een geliefde bestemming voor een stedentrip, ook het populaire Sziget-festival dat elk jaar wordt gehouden in de eerste week van augustus trekt vele buitenlandse bezoekers naar de stad. De laatste jaren is Boedapest uitgegroeid tot één van de meest geliefde steden voor een citytrip. Er is een ruime keuze aan hotels in Boedapest. Op de website CitytripWijzer.be vindt  je een overzichtelijk overzicht van alle last minute deals en andere interessante aanbiedingen voor een citytrip naar Boedapest.

Leuke bezienswaardigheden Boedapest

Boeda

Midden door Boedapest loopt de Donau. Deze rivier snijdt de stad al eeuwenlang door tweeën, met op de ene oever Boeda en op de andere oever Pest. Pas in 1837 werden beide steden samengevoegd tot Boedapest. Boeda is gebouwd op twee hoge heuvels. Bovenop één van deze heuvels torent de burcht boven de stad uit. De burcht van Boeda domineert als sinds de 13e de skyline van de stad. Vanaf de oude verdedigingsmuren heb je adembenemend uitzocht over Boedapest en de Donau. Tegenwoordig bevindt zich een barokstad met kleine nauwe straatjes binnen de muren van de burcht, maar onder deze stad kun je nog steeds de gangen van de 13-eeuwse burcht bezoeken. Naast de burcht ligt het Hongaars Nationaal Museum. Andere indrukwekkende bouwwerken op de oever van Boeda zijn het vissersbastion en de Matthiaskerk.

Pest

De oever van Pest wordt gedomineerd door het imposante parlementsgebouw. Met een lengte van meer dan 250 meter is dit gotische bouwwerk werkelijk een blikvanger. Het parlementsgebouw is nog altijd in gebruik en daarom slechts af en toe onder begeleiding van een gids te bezoeken. In Pest bevindt zich het commerciële centrum van Boedapest. Het barst hier van de vele winkeltjes en eetgelegenheden. De Andrássyboulevard verbindt de twee belangrijkste pleinen van Boedapest met elkaar. Vergeet in Pest ook niet een bezoek te brengen aan de Joodse wijk. De vele Joodse gebouwen, waaronder de op één na grootste synagoge ter wereld zijn zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens je citytrip in Boedapest.

Wat is er nog meer te doen in Boedapest?

Musea

Boedapest heeft een aantal interessante en afwisselende musea, waarvan de belangrijkste het Hongaars Nationaal Museum is, gelegen op de burchtheuvel in Boeda. De collectie van dit enorme museum is gewijd aan de Hongaars geschiedenis. In Pest aan het Heldenplein is het Museum voor de Schone Kunsten gelegen. Naast schilderijen van Hongaarse kunstenaars, toont het museum ook werken van diverse Europese schilders en Egyptische en klassieke kunst. Iets buiten Boedapest ligt het Memento Park, waar na de val van het communisme vele beelden naartoe zijn verhuisd. De metershoge beelden in dit verlaten landschap geven een indruk van het straatbeeld van Boedapest tijdens het communistische regime.

Badhuizen

Een citytrip aan Boedapest is niet compleet zonder een bezoek aan één van de vele badhuizen. De geschiedenis van veel van deze badhuizen gaat terug tot aan de Turkse overheersing van Boedapest. Tot op de dag van vandaag zijn badhuizen echter bijzonder populair onder de bevolking. De prachtige baden bestaan vaak uit verschillende baden waarin mannen en vrouwen apart baden. De bekendste badhuizen zijn Gellert, Kiraly en Széchenyi. Vooral het laatste badhuis is populair onder toeristen vanwege zijn bijzondere architectuur en omdat mannen en vrouwen hier gezamenlijk baden.

Hoe kom je er?

Boedapest ligt op meer dan 1100 kilometer afstand van België en de meest gebruikte reismethode is dan ook per vliegtuig. Reizigers met de auto of de trein moeten rekenen op twee dagen reistijd om Boedapest te bereiken.

Vliegen

Vanaf Brussel vlieg je in 2 uur naar de internationale luchthaven van Boedapest, de Ferenc Listz Luchthaven. Eénmaal aangekomen op de luchthaven kun je vanaf terminal 1 de trein nemen naar station Nyugati. Hier kun je overstappen op het metronet van Boedapest. Als je op terminal 2 landt kun je de bus nemen naar station Kobánya-Kispest, vanwaar je ook op het metronet verder kunt reizen richting het centrum.

FlixBusBooking.com