citytrip athene

Citytrip Athene

Er zijn maar weinig steden met zo’n rijke historie als Athene waar je goed terecht kunt voor een citytrip. Overal in de stad vind je de overblijfselen van de oude Griekse beschaving. Al van veraf zie je het immense tempelcomplex op heuvel Akropolis boven de stad uit steken. Athene is echter niet alleen oude glorie, de stad is de afgelopen decennia opnieuw uitgegroeid tot een wetenschappelijke en culturele metropool. De vele prachtige gebouwen, de gezellige straatjes en het aangename weer maken Athene tot een populaire bestemming voor stedentrips. Het is mogelijk de stad te bezoeken tijdens een weekendje weg, maar als je de stad echt wilt ontdekken zal je minstens een week uit moet trekken. Overnachten tijden je citytrip is geen probleem, want er is een ruime keuze aan hotels in Athene. Ben je nieuwsgierig geworden? Bekijk dan de aanbiedingen of last minute citytrips naar Athene!

De bezienswaardigheden in Athene

Akropolis

De onbetwiste toeristische trekpleister van Athene is de Akropolis met zijn prachtige oude tempels. Eeuwenlang was deze heuvel het religieuze centrum van de stad Athene. De vroegste overblijfselen dateren uit 2000 voor Christus. In 480 voor onze jaartelling vernielden de Perzen echter alle gebouwen, waarna er uit de brokstukken een nieuw religieus centrum werd opgebouwd. De bekendste tempel is het Parthenon. Deze gigantische tempel is gewijd aan de godin Athene. Andere prachtig bewaard gebleven gebouwen op de Akropolis zijn het Erechteion, de Propylaeën en de tempel van Niké. In totaal staan er zo’n twintig gebouwen op de Akropolis. Van bovenaf de heuvel heb je een prachtig uitzicht over Athene. tijdens je citytrip in Athene is het zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen.

De stad

Niet alleen op de Akropolis, maar ook in de stad zelf vind je sporen van de Griekse oudheid. Het Dionysustheater aan de voet van de Akropolis is het oudste theater van Europa. Al in de 6e eeuw voor Christus werden hier toneelstukken opgevoerd. De Agora van Athene is het oude stadscentrum, vergelijkbaar met het Forum Romanum in Rome. Hier stonden, net zoals je ook tegenwoordig nog vaak ziet op pleinen, de belangrijkste gebouwen van de stad. Ook werden hier evenementen en wedstrijden georganiseerd. In de stad kun je ook de Tempel van de Olympische Zeus en de Tempel van Dionysos vinden. In de populaire volksbuurt Pláka ligt de bibliotheek van Hadrianus.

Citytrip Athene Tips

Musea

Athene lijkt soms wel één groot openluchtmuseum. Toch is een stedentrip naar Athene niet compleet zonder een bezoek aan de prachtige musea van de stad. Het Nationaal Archeologisch Museum herbergt een grote collectie Griekse kunstschatten die zijn gevonden tijdens opgravingen door heel Griekenland. Enkele wereldberoemde werken, zoals het masker van Agamemnon en de Poseidon van Artemision, staan hier tentoongesteld. Aan de voet van de Akropolis staat het Akropolismuseum waar veel archeologische vondsten van de Akropolis worden bewaard. Andere interessante musea zijn het Agora museum, het Benaki museum en het Kerameikos museum.

Pleinen en parken

Heb je even genoeg van de Griekse oudheid, dan kun je lekker struinen door de vele gezellige straatjes van Athene. Vooral de wijk Pláka is vanwege zijn volkse karakter erg populair bij toeristen. Het Monastiráki plein, gelegen aan de bekende winkelstraat Ermou, is een gezellig plein vol met kleine winkeltjes en cafétjes. Het bekendste plein van Athene is echter het Sýntagma plein, waaraan ook het Griekse parlementsgebouw ligt. Als je voorbij het parlementsgebouw loopt kom je in de nationale tuin terecht. Dit prachtig aangelegde park met zijn wuivende palmbomen, ruïnes en standbeelden is een bezoek meer dan waard. Kortom Athene is unieke stad om er een citytrip te vieren.

Hoe kom je er?

Athene ligt hemelsbreed op bijna 1900 kilometer afstand van Brussel. Vanwege de afstand kiezen de meeste mensen ervoor Athene met het vliegtuig te bezoeken voor een citytrip.

Vliegen

Vanuit Brussel vlieg je in ruim drie uur naar de luchthaven van Athene. Eenmaal aangekomen op het vliegveld kun je de metro lijn 3 nemen naar Aghia Marina, waar je over kunt stappen op de metro naar het centrum van Athene. Vanaf het vliegveld rijden er ook Airport Express bussen naar het centrum van Athene. De bus doen er echter over het algemeen een stuk langer over dan de metro. Het is natuurlijk ook mogelijk een taxi te nemen.Booking.com